Ge ut din bok

Det kan kännas som ett stort steg att ge ut sin bok på egen hand, men det kan samtidigt vara det enda sättet att få boken utgiven. De flesta förlag är skeptiska till debutanter, helt enkelt eftersom de inte genererar några större pengar. Därför ger de bara ut någon eller några få per år, och det är väldigt svårt att bli utvald. Egen utgivning är ett alternativ där din bok trots allt får finnas och har en chans att nå ut till läsare.

Varför ge ut en bok?

Att använda en ledande ge ut bok-tjänst för att ditt manus ska förvandlas till en riktig bok har många fördelar. Det är enkelt, billigt, du kan snabbt se din bok bli verklighet, och du har själv makten. Förutom de ganska låga avgifter som finns är det du själv som får förtjänsten, till skillnad från när ett förlag är inblandat, då den större delen av pengarna går till andra. En annan fördel är att du själv kan bestämma hur länge boken ska finnas till försäljning. Eftersom exemplaren trycks när de beställs finns inte samma system som på förlagen, där böcker ofta bara säljs under ett år. För smalare litteratur kan det finnas mycket att tjäna på att låta boken finnas tillgänglig under lång tid.

Finns det några nackdelar?

Det finns så klart även nackdelar med att ge ut en bok på egen hand. Det största problemet är att det är svårt att nå ut till läsare. Det kommer väldigt många böcker varje år och det är inte så lätt att få dem att inse att de borde välja just din. Utan en stor reklambudget finns det också problem med att nå ut till människor så att de ens får reda på att boken existerar. Förlag har många fördelar eftersom det finns sammanhang där de är självklart inbjudna, de har lättare att få recensioner och det finns fler som håller koll på vad de har för nya böcker. Som egen utgivare är det inte omöjligt, men du kommer få jobba i motvind.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *